5 tips om de juiste makelaar in te huren

5 tips om de juiste makelaar in te huren

De aankoop van een woning is vaak een belangrijke gebeurtenis en niet zelden is het een investering waar je de komende jaren van hoopt te kunnen genieten. Met die wetenschap in het achterhoofd is het goed om even stil te staan bij de makelaar. Het contact met de makelaar is vaak de eerste stap op weg naar de verwezenlijking van die lang gekoesterde droom. Ook hierbij geldt dat het loont om je te oriënteren op de mogelijkheden. De volgende vijf tips kunnen daarbij zeker van pas komen.

Vergelijk verschillende makelaars

Het kiezen van de juiste makelaar, dus ook als je op zoek bent naar een deskundige aankoopmakelaar, is te vergelijken met het online shoppen. Dat betekent dus goed zoeken en de zaken die je belangrijk vindt met elkaar vergelijken. Zo kan een uitgebreide portefeuille betekenen dat de makelaar het erg druk heeft, tenzij er meerdere makelaars werkzaam zijn. Aan de andere kant kan een groot aantal beschikbare woningen er ook op duiden dat verkopers veel vertrouwen hebben.

Stel vragen aan de makelaar

Een oriënterend gesprek is altijd aan te bevelen. Alleen op die manier merk je of er een klik is. Zie het als een soort sollicitatiegesprek. Je bent immers op zoek naar een goede dienstverlener en een makelaar die zijn diensten niet goed weet te verkopen moet je eigenlijk links laten liggen. Wees dus gerust kritisch en stel belangrijke vragen. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop hij een woning in de markt zet, hoe goed hij de markt kent en of hij zelf een bestand heeft van woningzoekenden.

Zoek naar recensies

Net als bij het kopen van spullen online, zul je ook nu willen weten wat de ervaringen van anderen zijn. Op een website als Funda vormen de reviews juist een belangrijk gegeven. Dergelijke reviews zijn doorgaans bijzonder betrouwbaar en kunnen je een goed beeld van wat je mag verwachten van de makelaar waarmee je in zee wenst te gaan.

Geloof niet alles

Let er op dat de uitspraken van de makelaar die je op het oog hebt realistisch zijn. Als woningeigenaar heb je niets aan een makelaar die gouden bergen beloofd. Tref je bijvoorbeeld een makelaar die een verkoopprijs meent te kunnen behalen die ver boven de geschatte verkoopprijs van andere makelaars ligt, neem dit dan gerust met een flinke korrel zout. Ook op dit punt loont het om door te vragen. Wees dus niet terughoudend met het vragen naar zijn motivering. Je hebt er immers niks aan als je woning na zes maanden nog steeds niet is verkocht omdat de vraagprijs te hoog ligt.

Maak duidelijke afspraken

Verkopen is communiceren en dat geldt voor beide partijen. Van de makelaar mag als professioneel veel verwachten. Een van de voornaamste zaken is duidelijkheid omtrent de manier waarop hij je gaat helpen. Laat in de verkoopopdracht dan ook duidelijk opnemen wat de courtage is, de verkoopstrategie en de betalingscondities. De gouden regel is dat de tegenprestatie duidelijk is voor je. Slimme tactieken zoals abonnementsvormen en andere (onduidelijke) kosten moet je zoveel mogelijk vermijden. Wees ook niet bang om duidelijkheid te krijgen indien je zou willen besluiten om geen gebruik meer te willen maken van zijn diensten. Vaak zijn hier kosten aan verbonden waarvan je graag van te voren wilt weten waar je dan rekening mee moet houden.

Reacties zijn gesloten.