Gevelreiniging geeft een upgrade aan je huis

Gevelreiniging geeft een upgrade aan je huis

De binnenkant van een huis is vaak doorslaggevend bij de keuze om een huis te kopen. Denk aan het aantal kamers, de grootte van de keuken of de woonkamer die op het zuiden ligt. De buitenkant van je huis speelt uiteraard ook een rol. De stijl past precies bij je smaak en de combinatie van bakstenen en hout is helemaal in evenwicht. Om deze mooie uitstraling te benadrukken of weer opnieuw tot leven te wekken, is het belangrijk om gevelreiniging toe te passen.

Wat valt er onder gevelreiniging?

Bij gevelreiniging wordt de gevel op een professionele manier schoongemaakt. Dit kun je zelf doen, bijvoorbeeld met chloor of groene zeep op gladde oppervlaktes als kunststof, geverfd hout of natuursteen. Maar als de gevel uit andere elementen bestaat, zoals bijvoorbeeld bakstenen, dan wordt het al snel een ander verhaal. Want anders dan je misschien zou denken, is het niet altijd verstandig om met een hogedrukreiniger de gevel af te spuiten. Door de hoge druk kan het voegwerk tussen de bakstenen losraken. En dat veroorzaakt weer andere problemen, zoals lekkage. 

Hoe wordt een gevel door vuil aangetast?

Veel aanslag op de gevels van huizen ontstaat door de invloed van het weer. Vocht zorgt voor groene aanslag of de groei van mos op de gevel. Andere factoren die van invloed zijn op de gevel zijn het verkeer of bijvoorbeeld de uitstoot van de industrie in de directie omgeving. Afhankelijk van het materiaal van de gevelbekleding, heb je met verschillende soorten vervuiling te maken. En dat brengt automatisch met zich mee dat het soms lastig is om het goed te reinigen. Maar ook begroeiing langs de gevel kan een hoop schade aanrichten. De haarwortels hechten zich in de groeven en zijn niet eenvoudig weg te krijgen. Met gevelreiniging kun je dat op een verantwoorde manier wel voor elkaar krijgen. 

Een verantwoorde manier van gevelreiniging

Een van de manieren van gevelreiniging die heel effectief is, maar geen invloed heeft op de kwaliteit van de gevel, is stoomreiniging. Hierbij worden geen chemicaliën gebruikt, maar alleen de stoom die afkomstig is van kokend water. De damp dringt diep door in de gevel en lost daarmee het aanwezige vuil op. Dit zie je direct terug in het kleurverschil van de bakstenen. Deze krijgen hun oorspronkelijke, frisse kleur weer terug. De voegen worden hierbij niet aangetast. In geval van huizen met een houten gevel, die bijvoorbeeld uit hardhouten gebinten bestaat, kan er gekozen worden voor luchtgommen. Hierbij wordt onder lage druk de gevel met een keramische korrel gereinigd.

Laat je gevel regelmatig reinigen

Om te voorkomen dat de gevelreiniging ingezet moet worden om achterstallig onderhoud op te vangen, laat je de gevel van je huis regelmatig reinigen. Op plekken waar de regen direct op staat, kun je bovendien de ergste verontreiniging voorkomen als je de gevel preventief impregneert. Na de gevelreiniging zul je ongetwijfeld verrast zijn van het resultaat. De gevel vertoont geen donkere plekken van aanslag of mos meer, de kleuren van de bakstenen weer zijn helder. En als je net de klimop van de muur hebt gehaald die er al jaren groeide, dan zie ook daar na de gevelreiniging helemaal niets meer van.

Reacties zijn gesloten.