Tips bij het kiezen van een hypotheek

Tips bij het kiezen van een hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is een grote stap. Het is niet alleen een grote stap omdat je eigenaar wordt van een woning, maar ook om het feit dat je van de bank leent en niet bijvoorbeeld van vrienden. Het is een lening waar je geruime tijd aan vast zal zitten en dat zit natuurlijk aan risico’s verbonden. Het is makkelijk de voorstelling te maken dat een hypotheeknemer zich wat ongemakkelijk voelt bij de gedachte voor de duur van 20 tot 30 jaar een hypotheek af te sluiten. Er zijn aardig wat valkuilen en risico’s waar je tegenaan kunt lopen. Om dit proces te vergemakkelijken volgen hieronder een aantal tips om het verkrijgen van een lening bij de bank te maken tot een minder stressvolle ervaring.

1: De overwaarde zorgt voor minder risico’s

De hoofdregel hierbij is: Hoe hoger de overwaarde is van de te kopen woning, hoe minder de bank haar geleend geld kan verliezen. Het beste is om de ervoor te zorgen dat je wat spaargeld of kostbare middelen hebt om te zorgen voor verlaging van de hypotheek.

2: Houdt rekening met rente en aflossing

Vaak denken mensen dat een laag rentepercentage, de garantie biedt voor lage maandelijkse lasten. Maar de lening bestaat uit beide delen. Dus vraag eerst wat je maandelijks zal moeten betalen. Zo weet je ook wat je aankan omtrent de aflossing van de schuld.

3: Ga voor een lage rente en een korte rentevastperiode

Het kan zo zijn dat er acties aan jou worden aangeboden voor een aantrekkelijke rente. Wat vaak hier niet bij wordt vermeldt is dat dit gaat om een bepaalde periode. Het kan dus aardig tegenvallen wanneer je rente opnieuw moet worden berekend en je nu flink meer betaald per maand. Handig is daarom om te kiezen voor een vaste aflossing.

4: Laat de verbouwing van jouw woning financieren

Verhoging van de lening kan heel goed uitkomen als het gaat om de verbouwing van de woning. Je verhoogt de rente namelijk omdat hier financieel gezien ruimte voor is, vanwege de waarde van de woning. Dit kan later goed uitpakken voor jouw rentepercentage.

5: Doe zelf research

Er zijn vele hypotheekaanbieders die graag aan een ieder een lening zouden verstrekken, als ze dit konden doen. Het afsluiten van een lening vraagt om het doen van veel huiswerk. Je moet alle informatie die je hebt gaan vergelijken met alle diensten van andere aanbieders, om zo tot een besluit te komen wat bij jouw financiële situatie het beste zal passen. Het belangrijkste hierin is om vooral niet te verwachten dat banken het makkelijk en super voordelig voor jou zullen maken. Zij verdienen hier namelijk ook aan. Het kost misschien wat tijd en energie, maar sluit nooit zomaar een lening af alvorens je alle informatie hebt vergaard. Met deze tips moet je jezelf aardig wegwijs kunnen te maken in het afsluiten van een lening.

Reacties zijn gesloten.