Tips bij het verkopen van je huis

Tips bij het verkopen van je huis

Wanneer je zeker weet dat je je huis wilt gaan verkopen, komen er veel vragen op je af. Hoe ga je het alles aanpakken? Neem je een makelaar of wil je het zelf gaan verkopen? Hoe zorg je dat een bezichtiging geslaagd zal zijn? Hoe moet je de onderhandelingen uitvoeren en wat moet er allemaal in het koopcontact staan? Dit zijn zo maar een paar vragen waarop je antwoord moet hebben voordat je met de verkoop kunt beginnen. Er zijn natuurlijk nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden. Dat geldt ook bij het kopen van een huis.

Wil je een makelaar?

Het is belangrijk dat je een woning verkoopt met een makelaar. Er zijn er die aangeven dat een makelaar alleen maar geld kost en niets toevoegt bij de verkoop van een woning. Zij die dat zeggen, hebben weinig verstand van het kopen en verkopen van een woning. Natuurlijk kost een verkoopmakelaar geld, maar dat zal hij dubbel en dwars voor je terugverdienen. Hij weet precies hoe er onderhandeld moet worden. Ook zal hij niet snel toehappen als er een koper komt, maar afwachten totdat de prijs wordt geboden die je ervoor wilt hebben. Neem een NVM -makelaar, omdat je dan weet dat je woning ook op funda komt te staan. Wil je je woning in de stille verkoop, dan is ook een verkoopmakelaar daar de geschikte persoon voor.

De foto’s van de woning die verkocht wordt

De fotoreportage wordt het meest bekeken bij de woningpresentatie. Daarom moet je zorgen voor een goede, complete, mooie fotoreportage. Licht en ruimte zijn hierbij belangrijk. Laat de foto’s maken door een erkende fotograaf. Dan weet je zeker dat je foto’s krijgt die opvallen bij een eventuele koper.

Het bezichtigen van je woning

Wanneer je een potentiële koper hebt die je woning wilt komen bezichtigen, moet je zorgen dat de woning netjes is opgeruimd. Je moet zorgen dat je woning er op-en-top bijstaat. Laat geen rommel liggen en zorg dat er een heerlijke uitnodigende geur in de woning hangt. Je kunt de rondleiding door de makelaar laten doen waarbij jezelf niet aanwezig bent. De verkoopmakelaar weet precies wat hij moet en kan doen.

De prijs van de woning

Zorg dat je een redelijke prijs vraagt voor je woning. Wat je woning daadwerkelijk waard is, moet je overleggen met je verkoopmakelaar. Vaak zal hij eerst een taxatie doen voordat hij de verkoopprijs zal bepalen. Ga ervan uit dat de koper wil onderhandelen. Vraag daarom minimaal 10% meer dan dat je er werkelijk voor wilt hebben. Ga altijd in de schoenen van de koper staan, dan weet je zo’n beetje wat er zal gaan gebeuren. Dat doet namelijk de verkoopmakelaar ook.

Neem een flexibele verkoopmakelaar

Het is belangrijk dat als een koper het huis wil bezichtigen het nog dezelfde dag kan doen. Daarom moet je een verkoopmakelaar nemen die daartoe bereid is. Wanneer een verkoopmakelaar aangeeft dat hij alleen maar bijvoorbeeld op donderdag tijd heeft, dan zal een eventuele koper snel afhaken. Ook moet de verkoopmakelaar ervoor zorgen dat er kwalitatieve advertenties worden geplaatst. Dat kan in een weekblad, maar ook digitaal. Met een verkoopmakelaar verkoop je sneller je woning dan wanneer je het zelf zou doen.

Reacties zijn gesloten.