Verschillende soorten vloerisolatie

Verschillende soorten vloerisolatie

Voor de isolatie van een vloer zijn verschillende soorten materialen geschikt. 

Veelgebruikt zijn:

  • Purschuim
  • Isolatiefolie
  • EPS of XPS platen
  • Minerale wol of natuurlijke wol

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, isolatiewaarde en prijs. Welk materiaal u kiest, hangt af van uw eigen voorkeur. Wat u ook kiest, kies altijd voor isolatiemateriaal met een hoge Rc-waarde (= Resistance Construction) en dus goede isolerende eigenschappen.

PUR schuim

PUR schuim is een veelgebruikt materiaal voor isolatie en heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Het zorgt voor een goede vochtdichte en luchtdichte afsluiting van de vloer. Het PUR schuim wordt tegen de onderkant van de begane grondvloer gespoten vanuit de kruipruimte. Naast de onderkant van de vloer wordt ook een deel van het opgaande metselwerk vaak mee geïsoleerd. Watergedragen PUR is uit milieuoogpunt beter dan gewone PUR nadeel is dat PUR alles afsluit dus er kan niks meer geventileerd worden.

Thermoskussens / Folie

Thermoskussens bestaan uit diverse lagen reflecterend folie waar een luchtlaag tussen zit. TonZon bijvoorbeeld de bekendste maar er zijn verschillende varianten. De luchtzakken worden ook tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Tevens is het handig om op bodem van de kruipruimte een bodemfolie (soort plastic folie) te plaatsen tegen het vocht. Thermoskussens zijn waterafstotend en zijn bestendig tegen schimmelvorming en rot.

Isolatieplaten tempex

Er zijn verschillende materialen die in plaatvorm te krijgen zijn. Twee veel voorkomende materialen zijn EPS of XPS, ook wel piepschuim genoemd. De isolatieplaten zijn vaak 5 tot 10 centimeter dik en worden aan de onderzijde van de begane grondvloer aangebracht tussen de balken. EPS en XPS zijn zogenaamde piepschuim platen en bestaan uit miljoenen cellen die erg goed isoleren. Dit materiaal wordt vrijwel standaard bij de nieuwbouw van een woning gebruikt en zie je dan ook meestal bij woningen die na 1980 zijn gebouwd.

Minerale en natuurlijke wol

Minerale en natuurlijke wol bestaan uit vezelachtig materiaal die vaak opgerold als een deken te koop zijn. Vooral de minerale wol soorten zoals glas- en steenwol zijn al heel lang in gebruik in de bouwwereld. Natuurlijke wolsoorten zijn vrij nieuw maar zie je inmiddels steeds vaker gebruikt worden. Natuurlijke wolsoorten zijn vlas, hennep en zelfs schapenwol.

Vloerverwarming

Een goed geïsoleerde vloer zorgt voor meer comfort in uw woning. Wilt u dit comfort verder verhogen en besparen op de energiekosten, overweeg dan om ook vloerverwarming aan te leggen. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de ruimte. Dit in tegenstelling tot radiatoren die plaatselijke stralingswarmte afgeven. De vloerverwarming wordt vaak aangebracht op een schuimbetonvloer en ligt in de afwerkvloer. Door de kruipruimte te isoleren met schuimbeton zorgt u ervoor dat al het vocht onder uw woning weg blijft.

 

Reacties zijn gesloten.